Terveyden ja hyvinvoinnin alalla toimii useita ammattilaisia, joilla kaikilla on erityisosaamistaan. Kuitenkin asiakkaiden voi olla vaikea erottaa eri terapeuttien, kuten ortopedisten osteopaattien, naprapaattien, kiropraktikkojen ja OMT fysioterapeuttien, välillä. Tässä artikkelissa selvitetään näiden ammattinimikkeiden eroavaisuudet ja yhtäläisyydet.

 

Ortopedinen Osteopaatti

Ortopedinen osteopaatti on terveydenhuollon ammattilainen, joka keskittyy tuki- ja liikuntaelinten häiriöiden hoitoon manuaalisin keinoin. Osteopaatit käyttävät laajaa valikoimaa terapeuttisia tekniikoita parantaakseen asiakkaan liikkuvuutta ja helpottamaan kipua. Tämä voi sisältää nivelten manipulointia, lihasten venyttämistä ja vahvistamista, sekä ravitsemus- ja liikuntaneuvontaa. Ortopedinen osteopaatti ottaa huomioon koko kehon ja pyrkii löytämään häiriön alkuperän. Lisätietoa http://Ookk.fi

 

Naprapaatti

Naprapaatti on manuaalisen terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon ja ehkäisyyn, samankaltaisesti kuin ortopedinen osteopaatti. Naprapaatin lähestymistapa on kokonaisvaltainen, ja he pyrkivät löytämään ja hoitamaan kivun aiheuttajan, ei pelkästään oireita. Naprapaatin hoito voi myös sisältää nivelten manipulointia, lihasten venyttämistä ja vahvistamista, sekä neuvoja ravitsemuksesta ja liikunnasta.

 

Kiropraktikko

Kiropraktikot ovat erityisen tunnettuja selkärangan manipuloinnista tai ”kiropraktisesta säätämisestä”, joka on turvallinen ja tehokas hoito erityisesti selkä- ja niskakipuun. Kiropraktikon käytössä on useita muitakin tekniikoita, kuten pehmytkudoshoidot, nivelten mobilisaatio, ohjaus harjoitteluun ja ergonomiaan. Kiropraktikon lähestymistapa on kokonaisvaltainen, ja hoito suunnitellaan yksilöllisesti.

 

OMT Fysioterapeutti

OMT (ortopedinen manuaalinen terapia) fysioterapeutti on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien fysioterapiaan. He käyttävät manuaalisia tekniikoita, kuteni nivelten mobilisointia ja manipulaatiota, pehmytkudoshierontaa sekä liike- ja liikuntaharjoittelua. OMT fysioterapeutti arvioi ja hoitaa kipua ja liikkuvuuden rajoituksia. Heillä on vahva osaaminen myös kipufysiologiassa, ja he käyttävät tätä tietoa kivun hoidossa.

 

Kaikilla näillä terapeuteilla on yhteistä se, että he pyrkivät parantamaan asiakkaidensa hyvinvointia ja elämänlaatua parantamalla heidän toimintakykyään ja lievittämällä kipua. Valinta terapeutin välillä riippuu yksilön tarpeista ja siitä, mihin hoitomuotoon hän kokee saavansa parhaiten apua. Jokaisella ammattilaisella on oma ainutlaatuinen taito- ja tietopohja, joka mahdollistaa monipuolisen ja yksilöllisen hoidon.