Viimeaikaiset läpimurrot terveysliikunnan alalla ovat tuoneet esiin uusia ja innovatiivisia tapoja hoitaa kehoamme. Erityisesti tutkimus ”A potent physiological method to magnify and sustain soleus oxidative metabolism improves glucose and lipid regulation” (iScience, 2022) valaisee soleus-punnerrusten vaikutuksia, jotka ovat yksinkertainen mutta tehokas harjoitus verensokerin ja aineenvaihdunnan säätelyssä.

 

Soleus-punnerrusten Merkitys

Soleus-lihas sijaitsee sääressämme ja on erikoistunut kestävään toimintaan. Se koostuu pääasiassa hitaasti supistuvista lihassoluista, jotka käyttävät vähän glykogeenia, vähentäen näin paikallista väsymystä. Tämän ansiosta soleus-punnerrukset ovat ainutlaatuisia niiden kyvyssä ylläpitää lihasten aktiivisuutta pitkään ilman väsymistä.

 

Tutkimuksen Pääkohdat

Tutkimus tuo esiin seuraavia havaintoja:

– 130 minuutin suoritus kuluttaa noin 200 kaloria, kun taas 270 minuuttia kuluttaa 400 kaloria.

– Harjoitus vähentää VLDL-kolesterolia, joka on tunnettu ’pahana kolesterolina’.

– Se auttaa ylläpitämään lihasten aineenvaihduntaa, erityisesti pitkäkestoisen paikallaanolon aikana.

– Soleus-punnerrukset ovat tehokkaita glukoositasojen ja glukoosiaineenvaihdunnan säätelyssä.

 

Harjoitustekniikka

Tekniikka on yksinkertainen: istuessasi nosta kantapäitäsi ylös ja laske ne takaisin lattiaan. Toista liike säännöllisesti. Tutkimus suosittelee 270 minuutin harjoittelua päivässä maksimaalisen liikeradan saavuttamiseksi jokaisessa toistossa.

 

Käytännön Hyödyt

Soleus-punnerrukset ovat helppo tapa lisätä aktiivisuutta päivittäiseen rutiiniin. Ne voidaan toteuttaa missä tahansa – kotona, toimistossa tai matkustaessa. Tämä harjoitus edistää terveyttä pienin, mutta merkittävin päivittäisin toimin.

 

Yhteenveto

Soleus-punnerrukset tarjoavat yksinkertaisen, mutta tehokkaan tavan ylläpitää ja parantaa kehomme terveyttä, erityisesti verensokerin ja aineenvaihdunnan osalta. Tämä tutkimus valottaa uudenlaisen näkökulman terveysliikuntaan, joka voi olla arvokas lisä kenelle tahansa pyrkimyksessä kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia.

 

 

**Lähteet**

Hamilton MT, Hamilton DG, Zderic TW. iScience, 2022.