Selkäkipu ja selkäongelmat ovat yleisiä vaivoja, joita moni kohtaa jossain vaiheessa elämäänsä. Erityisesti raskaat nostot ja fyysinen rasitus voivat aiheuttaa selän jännitystiloja ja kipua. Selän tukeminen oikein nostoissa on tärkeää, jotta vältetään vammat ja edistetään selän terveyttä.

Kehomme luustolihakset ovat tärkeä osa selän toimintaa ja tukemista. Ne kiinnittyvät luusta luuhun ja toimivat vipuvarren tavoin nivelten liikkeiden tukemisessa. Lihakset voivat tuottaa vääntömomenttia, joka aiheuttaa joko liikettä, asennon ylläpitoa tai vastaliikkeen jarrutusta. Selkälihakset, kuten suora selkälihas ja vinot vatsalihakset, ovat tärkeitä selän tukemisessa ja liikkeiden hallinnassa.

Poikittainen vatsalihas ja pallealihas ovat poikkeuksellisia luustolihaksia, sillä niiden toiminta eroaa muista lihaksista. Poikittainen vatsalihas ei tuota selkeää vääntömomenttia mihinkään niveleen, vaan sen pääasiallinen tehtävä on vetää vatsaa sisään. Pallealihas puolestaan osallistuu hengitykseen ja auttaa keuhkojen toiminnassa.

Ulompi vino vatsalihas ja muut vinot vatsalihakset toimivat selkärangan koukistajina ja tuottavat myös kiertoa ja sivutaivutusta. Ne voivat jännittyä yksipuolisesti aiheuttaen vääntömomenttia selkärangassa. Poikittaisen vatsalihaksen jännittyessä se vetää vatsaa sisään, mutta sen vaikutus selän liikkeisiin on vähäinen. Kuitenkin yhdessä muiden lihasten kanssa se voi tuottaa selkärangan ojennusta.

Osteopatia ja hieronta voivat olla hyödyllisiä keinoja selän jännitystilojen helpottamiseksi. Hieronta auttaa rentouttamaan lihaksia ja lievittämään kipua. Osteopatia puolestaan pyrkii parantamaan kehon toimintaa ja hoitamaan tuki- ja liikuntaelinten ongelmia käsittelemällä nivelten, lihasten ja lihaskalvojen alueita.

Töölössä BellaAmoressa sijaitsevat hieronta- ja osteopatiapalvelut voivat tarjota asiantuntevaa hoitoa selän jännitystilojen lievittämiseksi. Osteopaatti käyttää erilaisia hoitotekniikoita, kuten nivelten mobilisaatiota, manipulaatiota ja pehmytkudoskäsittelyä, auttaakseen palauttamaan kehon tasapainon ja vähentämään kipua ja jännitystä.

Kokonaisvaltainen hoito lähestyy selän ongelmia monipuolisesti ja huomioi asiakkaan yksilölliset tarpeet. Ammattitaitoiset terveydenhuollon ammattilaiset Töölössä voivat luoda räätälöidyn hoito-ohjelman, joka sisältää hieronta- ja osteopaattisia hoitotekniikoita sekä ennaltaehkäiseviä vinkkejä selän terveyden ylläpitämiseksi.

Jotta voit ehkäistä selän jännitystiloja ja ylläpitää selän terveyttä, on tärkeää kiinnittää huomiota omaan kehonhuoltoon. Tässä viisi tehokasta venytystä selän jännitystilojen helpottamiseksi kehonpainolla:

1. Kobra-asento: Asetu vatsallesi lattialle ja aseta kämmenet lattiaa vasten olkapäiden kohdalle. Nosta ylävartaloa ylös pitäen alaselän rentona. Pidä asentoa muutaman sekunnin ajan ja palaa sitten takaisin lähtöasentoon.

2. Kissa-lehmä-asento: Asetu nelinkontin ja aloita selän pyöristäminen uloshengityksen aikana, painaen lapaluita eteenpäin ja kohottaen selkää kohti kattoa. Sisäänhengityksen aikana käännä selkää kaarelle, paina lantiota taaksepäin ja katso ylös. Toista liikettä kunnes alat tuntea lämpöä hartiaseudun ja selän alueella.

3. Alaselän venytys: Makaa selälläsi ja koukista polvet. Vedä molemmat polvet rintaa kohti ja pidä asentoa muutaman sekunnin ajan. Toista liike muutaman kerran.

4. Puoli-istuva twist: Istu lattialle ja koukista toinen jalka rinnan viereen. Kierrä ylävartaloa vastakkaiseen suuntaan ja pidä asentoa hetken aikaa. Toista liike toiselle puolelle.

5. Selkärangan venytys: Asetu nelinkontin ja ojenna toinen käsi eteenpäin ja vastakkainen jalka taaksepäin. Pidä selkä suorana ja tunne venytys selkärangan alueella. Pidä asentoa hetken aikaa ja vaihda sitten toiselle puolelle.

 

Nämä venytykset voivat auttaa rentouttamaan selän lihaksia, lievittämään jännitystä ja parantamaan selän liikkuvuutta. Muista kuitenkin kuunnella kehoasi ja välttää liiallista venyttelyä tai kipua aiheuttavia liikkeitä. Mikäli sinulla on pitkäaikaisia tai toistuvia selkävaivoja, suositellaan konsultoimaan terveydenhuollon ammattilaista, kuten osteopaattia tai hierojaa, ennen uusien harjoitteiden aloittamista.

Töölössä sijaitsevat hieronta- ja osteopatiapalvelut tarjoaa yksilöllisiä neuvoja ja hoitoja selän terveyden ylläpitämiseksi. Kannattaa varata aika ammattilaiselle, joka voi arvioida tilanteesi ja tarpeesi sekä tarjota sopivat hoitomenetelmät ja ohjeet selän tukemiseksi ja jännitystilojen helpottamiseksi.

 

Lähteet :

1. Paul Hodges: ”Transversus abdominis: a different view of the elephant” (2008)

2. Carolyn A. Richardson, Chris J. Snijders, Julie A. Hides, Léonie Damen, Martijn S. Pas, Joop Storm: ”The Relation Between the Transversus Abdominis Muscles, Sacroiliac Joint Mechanics, and Low Back Pain” (2002)

3. Eyal Lederman: ”The Myth of Core Stability” (2007)