Päänsärky on yleinen vaiva, joka voi haitata päivittäistä elämäämme. Kahden yleisimmän päänsäryn muodon, migreenin ja jännityspäänsäryn, välillä on eroja niin oireissa kuin kestossakin. Tässä artikkelissa tarkastelemme näiden kahden päänsäryn muodon eroja, jotta voit paremmin tunnistaa ja ymmärtää niitä.

 

Migreeni

Migreeni on neurologinen sairaus, joka aiheuttaa voimakasta päänsärkyä. Tyypillisiä migreenin oireita ovat voimakas, pulsaava päänsärky, usein toispuoleisena, sekä pahoinvointi, oksentelu, valoherkkyys ja ääniherkkyys. Migreenikohtaukset voivat kestää muutamasta tunnista jopa useisiin päiviin. Joillakin migreeniin sairastavilla voi esiintyä myös ennakko-oireita, kuten näköhäiriöitä tai tuntemuksia ennen päänsärkykohtausta.

 

Jännityspäänsärky

Jännityspäänsärky on yleisin päänsäryn muoto. Se ilmenee yleensä paineen tai puristuksen tunteena pään alueella. Jännityspäänsäryn kesto vaihtelee yleensä muutamasta tunnista useisiin päiviin. Tämä päänsärkytyyppi ei yleensä aiheuta pahoinvointia, oksentelua tai muita oireita.

 

Erottelu oireiden ja keston perusteella

 

Oireiden ja keston perusteella migreenin ja jännityspäänsäryn erottelu voi olla hyödyllistä. Tässä muutamia avainkohtia:

1. Oireet: Migreeniin liittyy tyypillisesti voimakasta päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua sekä valo- ja ääniherkkyyttä. Jännityspäänsäryn oireisiin kuuluu usein paineen tai puristuksen tunne pään alueella, ilman muita voimakkaita oireita.

2. Kesto: Migreenikohtaukset kestävät yleensä pidempään kuin jännityspäänsärky. Migreeni voi kestää useista tunneista jopa useisiin päiviin, kun taas jännityspäänsäryn kesto on yleensä lyhyempi, muutamasta tunnista muutamaan päivään.

 

On kuitenkin tärkeää huomata, että nämä ovat vain yleisiä piirteitä, eikä yksittäinen päänsärkykohtaus välttämättä täytä kaikkia näitä kriteerejä. Jos epäilet kärsiväsi migreenistä tai jännityspäänsärystä, on aina suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa saadaksesi tarkemman diagnoosin ja sopivan hoidon.

 

Ortopedinen Osteopatia ja Dry Needling migreenin ja jännityspäänsäryn hoidossa

 

Ortopedinen osteopatia ja dry needling ovat kaksi hoitomuotoa, jotka voivat tarjota helpotusta migreeniin ja jännityspäänsärkyyn.

Ortopedissa osteopatiassa pyritään tasapainottamaan kehon rakennetta ja toimintaa manuaalisen käsittelyn avulla. Hoito sisältää nivelten manipulointia, lihasten venyttämistä ja vahvistamista sekä neuvoja ravitsemuksesta ja liikunnasta. Ortopedinen osteopatia voi auttaa vähentämään migreenin ja jännityspäänsäryn oireita sekä edistää kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Dry needling on tekniikka, jossa ohuet neulat asetetaan tarkasti lihaksiin ja trigger-pisteisiin vapauttamaan lihasjännityksiä ja kivunlievitystä. Dry needling voi olla hyödyllistä erityisesti jännityspäänsäryn hoidossa, auttaen rentouttamaan lihaksia ja vähentämään kipua.

On tärkeää huomata, että nämä hoitomuodot eivät sovi kaikille, ja sopivin hoitomuoto riippuu yksilöllisistä tarpeista ja oireista. Ennen kuin harkitset näiden hoitomuotojen käyttöä, suosittelemme keskustelemaan ammattilaisen, kuten ortopedisen osteopaatin tai fysioterapeutin kanssa, saadaksesi yksilöllistä neuvontaa ja hoitosuunnitelman.

Migreeni ja jännityspäänsärky voivat olla hankalia vaivoja, mutta asianmukaisella diagnoosilla ja hoidolla voit löytää helpotusta ja parantaa elämänlaatuasi. Muista kuunnella kehoasi ja pyytää tarvittaessa apua terveydenhuollon ammattilaisilta, jotka voivat auttaa sinua löytämään sopivan hoitotavan ja hallintastrategiat päänsäryn hallitsemiseksi.