Osteopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka tarjoaa apua monenlaisiin kipu- ja jäykkyystiloihin. Sen avulla voidaan parantaa elämänlaatua, ja sitä voidaan hyödyntää yhdessä perinteisen lääketieteen kanssa. Helsingin alueella on tarjolla laaja valikoima osteopaattisia palveluita erilaisiin tarpeisiin.

 

Mitä osteopaattinen hoito on?

 

Osteopatia keskittyy ihmiskehon kokonaisvaltaiseen tutkimiseen ja hoitoon. Sen tavoitteena on palauttaa kehon tasapaino ja optimaalinen toiminta. Osteopaattinen hoito on manuaalista, käsillä tehtävää hoitoa, joka perustuu kehon anatomian ja fysiologian laajaan ymmärrykseen.

Osteopaatti tarkastelee kehoa kokonaisuutena ja etsii syitä oireiden taustalla. Hän ei keskity ainoastaan oirekohtaisiin ongelmiin, vaan myös niihin tekijöihin, jotka saattavat aiheuttaa tai ylläpitää oireita. Näitä voivat olla esimerkiksi liikkuvuusrajoitukset, lihaskireydet ja -heikkoudet, huonot liikeradat tai -tavat sekä stressi.

 

Kenelle osteopatia sopii?

 

Osteopatia sopii laajasti eri kiputilojen hoitoon. Tavallisimpia syitä hakeutua osteopaatin vastaanotolle ovat esimerkiksi selkä-, niska- ja hartiaperäiset kivut, erilaiset raajojen kiputilat, päänsäryt ja migreenit sekä lihaskireydet. Myös erilaiset hermoston kiputilat, kuten hermopinteet, ovat yleisiä syitä hakea apua osteopatialta. Urheilijat ja aktiivikuntoilijat hakeutuvat usein osteopaatin hoitoon urheiluvammojen tai muiden ylirasitustilojen vuoksi.

Osteopaattisen hoidon vaikutukset eivät rajoitu vain fyysisen kivun lievittämiseen. Hoito saattaa tuoda helpotusta myös esimerkiksi unettomuuteen tai stressiin, koska hoito pyrkii palauttamaan kehon kokonaisvaltaista tasapainoa ja hyvinvointia.

 

Osteopaattinen hoito voi olla avuksi:

 

1. **Niska- ja hartiakipu:** Nämä kivut voivat johtua monista tekijöistä, kuten huonosta asennosta, ylikuormituksesta tai stressistä. Osteopatia pyrkii lievittämään kipua parantamalla liikkuvuutta ja tasapainottamalla lihasten toimintaa.

2. **Alaselkäkipu:** Tämä on yleinen vaiva, joka voi johtua esimerkiksi istumisesta, huonosta asennosta tai liikunnan puutteesta. Osteopaatti voi auttaa alaselkäkipuun palauttamalla kehon tasapainon ja liikkuvuuden.

3. **Niveloireet:** Osteopatia voi auttaa monenlaisten nivelvaivojen, kuten olkapään, lonkan, polven tai nilkan kiputilojen, kanssa. Osteopaatti pyrkii parantamaan nivelen liikkuvuutta ja lievittämään kipua.

4. **Jännityspäänsärky ja migreeni:** Nämä saattavat johtua esimerkiksi lihasjännityksestä tai huonosta asennosta. Osteopatia pyrkii lievittämään oireita parantamalla lihasten toimintaa ja tasapainoa.

5. **Käsien ja jalkojen kiputilat:** Erilaiset raajojen kiputilat, kuten rannekanavaoireyhtymä tai plantaarifaskiitti, voivat hyötyä osteopatiasta. Hoidossa pyritään parantamaan liikkuvuutta ja lievittämään kipua.

6. **Urheiluvammat:** Osteopatiaa voidaan käyttää monenlaisten urheiluvammojen, kuten venähdykset, revähdykset tai ylirasitustilat, hoitoon. Hoito pyrkii palauttamaan normaalin toiminnan ja nopeuttamaan paranemista.

7. **Raskauden aikaiset vaivat:** Osteopatia voi auttaa lievittämään monia raskauden aikaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja, kuten alaselkäkipua, lonkankipua tai lantionpohjan ongelmia.

8. **Lasten kasvukipuja:** Lasten ja nuorten kasvukipuja voidaan hoitaa osteopaattisesti. Hoito pyrkii parantamaan kehon tasapainoa ja edistämään terveellistä kasvua.

9. **Ikääntymiseen liittyvät vaivat:** Ikääntyessä nivelrikko, osteoporoosi tai muut tuki- ja liikuntaelinten vaivat voivat aiheuttaa kipua. Osteopaattinen hoito voi auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan elämänlaatua.

 

Lopuksi

 

Osteopaatti on koulutettu asiantuntija, jonka tavoitteena on parantaa asiakkaidensa hyvinvointia ja elämänlaatua. Osteopatia tarjoaa kehon kokonaisvaltaista hoitoa, joka perustuu tieteelliseen tutkimustietoon ja käytännön kokemukseen. Osteopaatin vastaanotolle Helsingissä voit tulla ilman lääkärin lähetettä.

 

Lähteet:

1. Barker KL, Reid M, Minns Lowe CJ. ”Divided by a lack of common language? – a qualitative study exploring the use of language by health professionals treating back pain”. BMC Musculoskelet Disord. 2009.

2. Licciardone J, Gamber R, Cardarelli K. ”Patient satisfaction and clinical outcomes associated with osteopathic manipulative treatment”. J Am Osteopath Assoc. 2002.

3. Franke H, Franke JD, Fryer G. ”Osteopathic manipulative treatment for nonspecific low back pain: a systematic review and meta-analysis”. BMC Musculoskelet Disord. 2014.

4. Franke H, Fryer G, Ostelo RW, Kamper SJ. ”Muscle energy technique for non-specific low-back pain”. Cochrane Database Syst Rev. 2015.